Σκουφά 11, Κολωνάκι , Αθήνα , 10673

210-9510006

6972802636 , 6975406106

marketing@otaexpo.gr

ΟΤΑ EXPO 2025, 12 & 13 Μαρτίου 2025

OTA EXPO / ΟΤΑ EXPO 2025, 12 & 13 Μαρτίου 2025

Στις 12 & 13 Μαρτίου, 2025 στο Ζάππειο Μέγαρο, θα λάβει χώρα η πρώτη Έκθεση Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025. Κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή του συνόλου των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α και β βαθμού για τους κάτωθι λόγους:

  • Ζούμε στην εποχή της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, στην οποία καθημερινά τα διαφορετικά διοικητικά επίπεδα συνεργάζονται χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας, με αποτέλεσμα τα τρία διοικητικά επίπεδα (Κεντρικό – Περιφερειακό και Δημοτικό) να συγκροτούν ισότιμους εταίρους.
  • Είναι η πρώτη φορά που οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ επεκτείνονται σε τέτοιο βαθμό που τους αναγκάζει να αναπτύξουν τις κατάλληλες δομές και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που επιτάσσει η σύγχρονη ευρωπαϊκή και εθνική πραγματικότητα (Ν. 5056/2023) αντιμετωπίζοντας προκλήσεις κυβερνησιμότητας, λογοδοσίας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας σε κάθε οργανωτικό επίπεδο.
  • Από τις αυξημένες αρμοδιότητες των ΟΤΑ, προκύπτει η ανάγκη θεμελιώδους ενίσχυσης των λειτουργιών τους, ειδικότερα των βασικότερων τομέων των ΟΤΑ, όπου με την παράλληλη οικονομική τους αυτοτέλεια οφείλουν να αναζητούν τον επανασχεδιασμό στρατηγικών δημιουργίας εισοδηματικών εισροών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με την αμεσότητα της διαντίδρασης.
  • Στόχος είναι προκειμένου οι Δήμοι να ασκήσουν το τεκμήριο αρμοδιότητας εντός των διοικητικών τους ορίων μέσω της διοίκησης, διεύθυνσης και ρύθμισης τοπικών υποθέσεων για την προστασία, ανάπτυξη και βελτίωση των συμφερόντων των κατοίκων τους, να καταφέρουν να στραφούν στο μέλλον μέσω της εξωστρέφειας, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνδυάζοντας τις διαδημοτικές και διαβαθμιδικές συνθήκες ώστε να επιτύχουν τη διεθνοποίησή τους.

Απώτερος σκοπός της εν λόγω Έκθεσης καθώς και η καινοτομία αυτής είναι ότι όλοι οι φορείς Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης, θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο κατά τη διάρκεια της Έκθεσης αλλά θα έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονα, να αποτελέσουν μέλη του πρώτου Συνεργατικού Σχηματισμού (Cluster) Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εθνικής Εμβέλειας, με σκοπό να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες διόδους ανάπτυξης για τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα μέλη του Cluster, συνδέονται στο πλαίσιο του αμοιβαίου συμφέροντος δημιουργώντας την εθνική αλυσίδα υπεραξίας μέσω της οποίας θα επιτευχθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε διεθνές επίπεδο.

Η επίτευξη αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία μεμονωμένα τα μέλη δε θα μπορούσαν να επιτύχουν και η ορθή χρήση τους θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης και εξωστρέφειας του συνεργατικού σχηματισμού.

Η χρηματοδότηση καινοτομιών, και η ισχυρή δικτύωση των μελών συμβάλει μεταξύ άλλων:

  • Στη δημιουργία ευφυών πολιτικών αναπτυξιακής στρατηγικής (για την αντιμετώπιση κρίσεων).
  • Στη βιώσιμη οικονομία χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς (υιοθέτηση καλών πρακτικών και καινοτομιών).
  • Στην ενθάρρυνση διακρατικών συμφωνιών μέσω της δικτύωσης δυνατών και αδύναμων κρατών (ενίσχυση και εξωστρέφεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος κάθε Δήμου).
  • Δημιουργία πηγών εσόδου για το Δήμο καθώς και διαχείριση εκροών (δημιουργία αλυσίδας υπεραξίας, εξωστρέφεια).

Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που θα διαδραματίσουν οι Τοπικές Κοινότητες – Κοινωνίες, για την επίτευξη Ανθεκτικότητας και Επιχειρησιακής Συνέχειας.

Στόχος της είναι η ενημέρωση πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η ανάπτυξη συμπράξεων και συνεργασιών.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΤΙΣ ΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΩΝ:

Ανάπτυξης,
Εσωτερικών,
Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,
Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Παιδείας – Θρησκευμάτων και Πολιτισμού
Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
& των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Αττικής

ΟΙ 10 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩΘΙ ΤΟΜΕΙΣ:

Κυκλική Οικονομία – Κυκλικές Πόλεις και Κοινότητες,
Κλιματική Αλλαγή – Ακραία Φαινόμενα και Πολιτική Προστασία,
Έξυπνες Πόλεις και Ψηφιακό Μετασχηματισμό,
Αστική Ανάπτυξη – Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Κινητικότητα,
Υγεία – Κοινωνική Αλληλεγγύη και Πρόνοια,
Ενεργειακή Φτώχεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας,
Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Πηγές Χρηματοδότησης,
Κυβερνησιμότητα – Λογοδοσία – Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα,
Διαμόρφωση της Ταυτότητας και Εικόνας των Σύγχρονων Πόλεων,
Προτεραιότητες για τη Νησιωτική Στρατηγική

Οι δεκάδες ομιλητές και συντονιστές της έκθεσης είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αιρετοί, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πόλεων που ξεχώρισαν µε τις πολιτικές και τις δράσεις τους. Οι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Δημοκρίτειου του Πανεπιστημίου Θράκης και στο Ερευνητικό εργαστήριο MaGBISE του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλοι οι συνεργαζόμενοι Φορείς τους μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην έκθεση με δικά τους περίπτερα αναδεικνύοντας κυρίως τα παρακάτω:

  • City και Place Branding
  • Διαφημιστικά Μηνύματα και Λογότυπα
  • Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων
  • Διοργάνωση Διαφόρων events
  • Ανάδειξη Τουριστικών Προορισμών
  • Πολιτιστικό και Χωρικό Σχεδιασμό
  • Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα
  • Πρωτοβουλίες Βιώσιμης Ανάπτυξης
  • Πληροφόρηση για Υποδομές και Δημόσιες Υπηρεσίες
  • Κοινωνικές Υπηρεσίες και Προγράμματα για Κατοίκους, Εκπαιδευτικές Πρωτοβουλίες και Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης,
  • Υπηρεσίες Υγείας και Εκστρατείες Δημόσιας Υγείας
  • Πρωτοβουλίες για Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωση
  • Αθλητικές Εγκαταστάσεις και Προγράμματα Αναψυχής.

Περισσότερες Πληροφορίες στο https://otaexpo.gr