Σκουφά 11, Κολωνάκι , Αθήνα , 10673

210-9510006

6972802636 , 6975406106

marketing@otaexpo.gr

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

OTA EXPO / ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης ΟΤΑ EXPO είναι:

Κυκλική Οικονομία, Κυκλικές Πόλεις και Κοινότητες
Κλιματική Αλλαγή, Ακραία Φαινόμενα και Πολιτική Προστασία
Έξυπνες Πόλεις και Ψηφιακός Μετασχηματισμός
Αστική Ανάπτυξη, Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Κινητικότητα
Υγεία, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Πρόνοια
Ενεργειακή Φτώχεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας
Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Πηγές Χρηματοδότησης
Κυβερνησιμότητα, Λογοδοσία, Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα
Διαμόρφωση Ταυτότητας και Εικόνας Σύγχρονων Πόλεων

Κυκλική Οικονομία, Κυκλικές Πόλεις και Κοινότητες

Θα αναλυθεί η σημασία κι ο αντίκτυπος της υιοθέτησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην αστική ανάπτυξη, στη µείωση των αποβλήτων, στον οικολογικό σχεδιασµό σε δηµόσια έργα και στη συνολική βιωσιμότητα.
Οι συµµετέχοντες θα εµβαθύνουν σε στρατηγικές και προσεγγίσεις για την ενσωµάτωση πρακτικών βιώσιµης ανάπτυξης και κυκλικής οικονοµίας στο δηµόσιο τοµέα, παρουσιάζοντας case studies και συγκεκριµένες πρωτοβουλίες.

Επίσης, η ενότητα θα εστιάσει σε καινοτόµες στρατηγικές που έχουν ως βάση τις βιώσιµες πρακτικές, τις αρχές κυκλικής οικονοµίας και την ενσωµάτωση έξυπνων τεχνολογιών για τη βελτιστοποίηση της συλλογής και επεξεργασίας των αποβλήτων.

Παράλληλα, θα εξεταστούν οι υφιστάµενες πολιτικές που εφαρµόζονται και θα συζητηθούν οι τρόποι βελτίωσής τους
µε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.

Τέλος, οι συµµετέχοντες θα αναλύσουν το πως η Κυκλική Οικονομία µπορεί να γίνει καταλύτης µετασχηµατισµού για µια βιώσιµη αστική ανάπτυξη.

Κλιματική Αλλαγή, Ακραία Φαινόμενα και Πολιτική Προστασία

Η ενότητα θα εξετάσει τις στρατηγικές για την προσαρμογή των ΟΤΑ στην κλιματική αλλαγή, εμπειρίες και διδάγματα διαχείρισης κρίσεων άλλων χωρών/δήμων, καινοτόμες προσεγγίσεις και νέες τεχνολογίες στις νέες συνθήκες και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας.

Ορισµένα από τα θέµατα που θα συζητηθούν περιλαµβάνουν: εκτιµήσεις κινδύνου, σχεδιασµό υποδοµών, εµπλοκή της κοινότητας, πρακτικές ιδέες που προέρχονται από εµπειρίες στην αντιµετώπιση των επιπτώσεων της κλιµατικής κρίσης και επερχόμενης αλλαγής και ενσωµάτωση έξυπνων τεχνολογιών για συστήµατα πρόωρης ανίχνευσης, έγκαιρης προειδοποίησης και άµεσης αντίδρασης με σκοπό την πρόληψη.

Στόχος της ενότητας είναι να πληροφορηθούν οι συµµετέχοντες για τις πρόσφατες τάσεις, εξελίξεις
και λύσεις που όχι µόνο µειώνουν τις επιπτώσεις της κλιµατικής κρίσης, αλλά
επίσης συµβάλλουν στη συνολική ευηµερία και ασφάλεια των πολιτών στα νέα κλιµατικά δεδοµένα.

Έξυπνες Πόλεις και Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Θα εξεταστεί η ενσωµάτωση της ψηφιακής καινοτομίας και τεχνολογίας στην τοπική διακυβέρνηση και ο αντίκτυπος της στη βελτίωση της συνολικής παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οι εκθέτες και οι οµιλητές θα αναλύσουν, µεταξύ άλλων, τις πολύπλευρες πτυχές του ψηφιακού µετασχηµατισµού, αντιµετωπίζοντας ζητήµατα όπως η υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών για εξορθολογισµένες υπηρεσίες, η προοπτική της λήψης αποφάσεων βάσει δεδοµένων µε σκοπό την αποτελεσµατικότερη διακυβέρνηση και η ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορµών για την προώθηση της συµµετοχικότητας της κοινωνίας.

Σκοπός είναι να ενηµερωθεί το κοινό για την πολυπλοκότητα των σύγχρονων αστικών προκλήσεων, αλλά ταυτόχρονα να παρουσιαστούν λύσεις που δίνουν προτεραιότητα στην ολιστική ευηµερία των πολιτών.

Αστική Ανάπτυξη, Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Κινητικότητα

Η ενότητα θα εστιάσει στο τρίπτυχο Αστικός Σχεδιασμός, Δομημένο Περιβάλλον και Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη δημιουργία σύγχρονων και βιώσιμων πόλεων – κοινοτήτων.
Θα αναλυθούν στρατηγικές που συµβάλλουν στην ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και δίνουν έµφαση στην περιβαλλοντική συνείδηση, στην ευηµερία της κοινότητας και στην άρτια κινητικότητα εντός του αστικού τοπίου.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν θέµατα βιώσιµης αστικής ανάπτυξης, πράσινης δόµησης, ανθεκτικών υποδοµών και έξυπνων λύσεων κινητικότητας στο αστικό τοπίο. Από το σχεδιασμό πράσινων χώρων και την προώθηση της ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό, το πάνελ στοχεύει στο να εξετάσει πώς ο στερεοτυπικός σχεδιασµός της πόλης και ένα ήδη δοµηµένο περιβάλλον µπορούν να βελτιωθούν για τη δηµιουργία βιώσιµων και έξυπνων πόλεων, που είναι φιλικές προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, συµπεριληπτικές και περιβαλλοντικά βιώσιµες.

Θα δοθεί επίσης έµφαση στη βιώσιµη αστική κινητικότητα και σε οικολογικούς τρόπους µετακίνησης (ecomobility) µε σκοπό να παρουσιαστούν λύσεις, για την αντιµετώπιση της κυκλοφοριακής συµφόρησης και τη µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος.

Υγεία/Πρόνοια/Κοινωνική Αλληλεγγύη/Ισότητα

Η υγεία, η πρόνοια, η κοινωνική αλληλεγγύη και η ισότητα είναι βασικοί παράγοντες για την ποιότητα ζωής και την ευημερία κάθε τοπικής κοινωνίας. Η ενότητα αυτή θα εξετάσει τα σημερινά μέσα και εργαλεία για την βελτίωση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης της υγείας και ενίσχυσης της κοινωνικής μέριμνας.

Οι εκθέτες και οι οµιλητές θα ενηµερώσουν το κοινό για θέµατα πάνω σε προσεγγίσεις που αφορούν στην προσβασιµότητα, στην υγειονοµική περίθαλψη, στην ενσωµάτωση της τεχνολογίας σε υπηρεσίες υγείας και στην βελτίωση των προγραµµάτων κοινωνικής πρόνοιας που προσαρµόζονται στις τοπικές ανάγκες. Σκοπός είναι να διερευνηθεί συνολικά ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στους παραπάνω τοµείς και να αναδειχθούν προγράµµατα, πρακτικές και συνεργασίες που µπορούν να συµβάλλουν καθοριστικά.

Θα συζητηθούν επίσης θέματα κοινωνικής καινοτομίας και αλληλεγγύης στα πλαίσια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και ο αντίκτυπος στην κοινωνική οργάνωση, στους εργαζομένους, στους χώρους εργασίας του μέλλοντος, στην αναδιοργάνωση υπηρεσιών υγείας, στην εκπαίδευση και στην ικανότητα αντιμετώπισης νέου τύπου επαγγελματικών νοσημάτων που αφορούν στην ψυχική υγεία.

Ενεργειακή Φτώχεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας

Η ενεργειακή φτώχεια παραμένει ένα πιεστικό παγκόσμιο ζήτημα, στερώντας από εκατομμύρια ανθρώπους αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές πηγές ενέργειας.

Η ενότητα θα εμβαθύνει στην πολύπλευρη φύση της ενεργειακής φτώχειας, στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της και στην επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Η ενεργειακή φτώχεια έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα σε πολλούς δήμους και περιφέρειες σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολίες. Το ζήτημα επιδεινώνεται λόγω οικονομικών προκλήσεων και υψηλών τιμών ενέργειας.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, πρωτοβουλίες που προωθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και προγράμματα ενεργειακού συμψηφισμού για ευάλωτα νοικοκυριά μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων έχουν αποκτήσει ώθηση.
Η πολιτεία εφαρμόζει προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, εκπαιδεύει τους πολίτες σχετικά με πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και παρέχει επιδοτήσεις για ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Με την ενδυνάμωση των πολιτών να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, οι δήμοι και οι περιφέρειες στην Ελλάδα στοχεύουν στην μείωση της ενεργειακής φτώχειας και στην προώθηση της βιώσιμης χρήσης ενέργειας για το καλό των κοινοτήτων τους.

Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Πηγές Χρηματοδότησης

Η ενότητα αφορά στην χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των ΟΤΑ μπροστά στις οικονομικές προκλήσεις της εποχής και πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν για να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους.

Θα συζητηθούν πρακτικές, λύσεις, τρόποι ενηµέρωσης και βοήθειας των ΟΤΑ για την αποδοτική χρήση των πόρων, που προέρχονται κυρίως από το ΕΣΠΑ, τις Κρατικές Επιχορηγήσεις, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και το Πράσινο Ταμείο με σκοπό τα αναπτυξιακά έργα προς όφελος της κοινότητας.

Οι οµιλητές θα εξετάσουν την αποτελεσµατική δηµοσιονοµική διαχείριση, καινοτόµες προσεγγίσεις για τη δηµιουργία εσόδων και πρακτικά µέτρα για την αντιµετώπιση των οικονοµικών αβεβαιοτήτων, µε σκοπό να παραχθούν πρακτικές ιδέες για την οικοδόµηση της οικονοµικής ανθεκτικότητας των ΟΤΑ. Εκπρόσωποι από τους φορείς χρηµατοδότησης θα παρουσιάσουν αποτελεσµατικές προσεγγίσεις για την πρόσβαση και την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών χρηµατοδότησης.

Θα διερευνηθούν επίσης οι Συµπράξεις Δηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (ΣΔΙΤ) για έργα τοπικής ανάπτυξης, αναλύοντας όλα τα πλεονεκτήµατα, καθώς και την ανάγκη δηµιουργίας ενός πλαισίου που έχει σκοπό τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα.

Κυβερνησιμότητα, Λογοδοσία, Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα

Η ενότητα θα σχολιάσει τον αντίκτυπο που έχει ο νέος νόμος για τους ΟΤΑ στη λειτουργία τους και στις εκθέσεις των πεπραγμένων τους. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, θα αναλυθούν οι πρακτικές εφαρμογής τους, καθώς και τα μέσα και οι πολιτικές διαχείρισης των δημοσίων υποθέσεων από τους ΟΤΑ.

Η φύση των υποθέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και διοικητικά προβλήµατα, ενδεχοµένως να µην επιτρέπουν την κάλυψη των αναγκών για την αποτελεσµατική άσκηση των αρµοδιοτήτων τους. Ο νέος νόμος έχει σκοπό να βελτιώσει το μοντέλο οργάνωσης και διακυβέρνησης των ΟΤΑ με τη δημιουργία αποτελεσματικότερων οργανωτικών και διοικητικών δομών, την αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων και προσωπικού και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Επιπλέον προβλέπονται θεσμικά πλαίσια συνεργασίας μεταξύ δημοσίου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας παράλληλα με τα επιστημονικά ιδρύματα, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στην οργάνωση και διαχείριση των υποθέσεων που διοικεί.

Διαμόρφωση Ταυτότητας και Εικόνας Σύγχρονων Πόλεων

Η ενότητα θα επικεντρωθεί στις βέλτιστες στρατηγικές και πρακτικές για να γίνουν κυρίως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, κινητήριοι μοχλοί για την ανάπτυξη και την ευζωία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Θα διερευνηθεί ο ρόλος του τουρισμού ως καταλύτης για τις τοπικές οικονομίες, δίνοντας έμφαση στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Στόχος της ενότητας είναι να προσφέρει χρήσιμες ιδέες για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να αξιοποιηθεί ο τουρισμός ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.

Θα συζητηθούν πολύπλευρες και ολοκληρωμένες στρατηγικές που στοχεύουν στην προώθηση του πολιτιστικού πλούτου, της λαογραφίας, της γαστρονομίας, των αθλητικών πρωτοβουλιών και όλων των επιμέρους θεματικών εκδηλώσεων (όπως λ.χ. φεστιβάλ λουλουδιών) που συμβάλλουν στη συνολική ανάπτυξη και στην δημιουργία ταυτότητας σε μία κοινότητα ή έναν προορισμό, προς όφελος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.